[pic=659_1267650094.jpg]Frietjes ongezond? Binnenkort misschien niet meer.Onlangs bleek nog dat frietjes je een vrolijk gevoel geven, en ook nu weer is er goed nieuws van het frietjesfront: binnenkort zijn frietjes misschien wel gezond(er).Frietjes bevatten acrylamide, een stof die vermoedelijk kankerverwekkend is. Acrylamide wordt gevormd tijdens het finaal afbakken en is gelinkt met de kleur van de frietjes. Een te lange baktijd of te hoge baktemperatuur zorgt voor donker gekleurde frieten die een hoger acrylamidegehalte hebben. Goudgele frieten zijn dus gezonder dan donkerder gekleurde.Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben nu nieuwe technieken ontwikkeld om het gehalte acrylamide in frietjes te verminderen.Zo kan een kwaliteitscontrole van de aardappel bij aankomst in de fabriek helpen. Uit de studie blijkt immers dat het mogelijk is om ladingen aardappelen die gevoelig zijn voor acrylamidevorming te identificeren voordat ze het productieproces ingaan.Een andere mogelijkheid is diepvriesfrietjes aan een voorbehandeling te onderwerpen. Wanneer gekoelde, niet-voorgebakken frietjes voorbehandeld werden met het enzym aspraginase werd geen acrylamide meer aangetroffen in de gefrituurde frietjes. De smaak en de houdbaarheid van de frietjes bleef bewaard. Door: Liselotte AmpeBron: Belga - 24-02-2010Bron : Gezondheisnet